Rólunk

Inner Wheel

Inner Wheel klubok

Az első hivatalosan elfogadott Inner Wheel Klubot Margarette Golding üzletasszony, az RC Manchester egyik tagjának felesége alapította 1924-ben. Manchesterben 1923. november 15-én 27 rotarys felesége találkozott azzal a céllal, hogy a Rotary elveit valló, független női klubot hozzon létre a Rotary-klubtagok feleségeiből. A következő ülésüket 1924. január 10-én tartották, ami a klub hivatalos megalakulásának dátuma is egyben. Ez a születésnap 1970 óta általánosan elismert Inner Wheel-világnap lett. Az alapító Margarette Goldingot választották meg az első elnöknek 1924. január 10-én, és W. A. Nixon asszony lett az első titkár. A harminc alapító tag hat alapvető szabályt fogadott el, amelyek közül a legelső az volt, hogy a klub neve legyen „Inner Wheel” („belső kerék”). El kell ismerni, hogy a névválasztásuk kitűnő volt, mert ezzel tiszteletben tartották a Rotary szó használatának elkerülését, ugyanakkor azonban a kapcsolatot is jelezték vele a férfiszervezet jelképére a Rotary-kerékre való hivatkozással.

Nemzetközi szervezetük, az International Inner Wheel 1967-ben alakult meg. A nemzetközi Inner Wheel első közgyűlését 1970-ben tartották Hágában. Mára a nők egyik legnagyobb világszervezetévé nőtte ki magát: 103 országban több mint százezer bejegyzett tagja van. Az Inner Wheel a barátság ápolására és a személyes szolgálatra koncentrál. Minden klub maga választja meg, milyen jótékonysági tevékenységet végez. Az Inner Wheel olyan szervezet, amely elnevezésében is kifejezi kötődését a Rotaryhoz. Tagjai lehetnek a Rotary klubok tagjainak feleségei és közvetlen női hozzátartozói (édesanyák, anyósok, leányok, nővérek), valamint korábbi és jelenlegi női Rotary-tagok, és olyan, a Rotaryhoz nem kötődő hölgyek, akik az Inner Wheel alapeszmét sajátjukként elfogadják. Jelenleg Magyarországon három hivatalosan bejegyzett Inner Wheel klub működik:

  • Első Magyar Inner Wheel Club Budapest
  • Inner Wheel Club Mátészalka
  • Inner Wheel Club Szeged
IWC-logo

Képgaléria

Rólunk

1% támogatás

Kérjük, adója 1 %-ával támogassa szervezetünket, és általa a hátrányos helyzetűeket. Klubunk az adományok 100%-át a nélkülözőknek juttatja.

rotary.hu portál

Adószámunk:
18112917-2-13
Számlaszám:
MKB HUF számlaszám: 10300002 10515316 49020016

cím: 2000 Szentendre,
Sztaravodai út Pf. 63.