Ifjúság, ösztöndíjak

Diákcsere

Nemzetközi Diákcsere Program

A Rotary egyik legnépszerűbb programja a Nemzetközi Diákcsere Program. Az 1920-as évek óta a Rotary International számos programot dolgozott ki, amelynek célja az, hogy kiterjesszék a Rotary-szolgálatot, és lehetőséget nyújtsanak a fiataloknak arra, hogy szolgálják és előmozdítsák a nemzetek közötti jóakaratot. A Rotary ifjúsági cserék informálisan 1929-ben kezdődtek, és hivatalos RI-programmá 1974-ben váltak. Azóta évente mintegy 7 000 diák utazott külföldre a világ minden tájáról az Ifjúsági Csere-program felügyelete alatt, megszállva az önkéntes rotarys vendéglátó családoknál. A cserék bármely két olyan ország között létrejöhetnek, amelyekben aktívak a Rotary Klubok.

A csereprogramok közül a legismertebb a Rotary Youth Exchange Long-Term Program, ami kifejezetten középiskolásoknak szól, és amiben egy évet töltenek a diákok egy másik ország családjainál. Minden klub maga dönti el, hogy melyik jelentkezőt támogatja abban, hogy részt vegyen egy ilyen programban. Előny a nyelvtudás és a kulturáltság, hiszen egy-egy diák nemcsak önmagát, hanem klubját és országát is képviseli külföldön.

A kiválasztott és gondosan felkészített, 15-17 éves, középiskolai tanulmányaikat még be nem fejezett fiatalok utazhatnak a Rotary Nemzetközi Diákcserében részt vevő országokba egy tanévre (Long Term Exchange Program – LTEP), illetve kisebb számban 1-3 hónapra (Short Term Exchange Program – STEP).

A Rotary Nemzetközi Diákcsere Program nem nyelviskola, nem is utazási iroda. Mivel a program célja nem az egyéni előremenetel elősegítése, hanem eltérő kultúrájú, többnyire távoli országok megismerése, ezért a célországot minden esetben a helyi Rotary Nemzetközi Diákcsere Iroda határozza meg.

Fontos ifjúsági program még az európai, illetve néhány azon kívüli Rotary Klub nyári, kéthetes tábora (Camp), amelyre kölcsönösségi alapon hívják és küldik egymás diákjait.

A diákcsere a gyermekek teljes biztonsága érdekében a Rotary International rendkívül szigorú szabályai és előírásai szerint történik. A szervezet felügyeli ezeket a programokat, és szükség esetén segít a problémák megoldásában. 

Jelentkezés és további infromációk a http://ryep.hu/ oldalon


Képgaléria

Ifjúság, ösztöndíjak

1% támogatás

Kérjük, adója 1 %-ával támogassa szervezetünket, és általa a hátrányos helyzetűeket. Klubunk az adományok 100%-át a nélkülözőknek juttatja.

rotary.hu portál

Adószámunk:
18112917-2-13
Számlaszám:
MKB HUF számlaszám: 10300002 10515316 49020016

cím: 2000 Szentendre,
Sztaravodai út Pf. 63.