Mi a Rotary?

Mi a Rotary?

Mi a Rotary?

Négy kérdés próba:

A Rotaryban az emberek közötti kapcsolatokban a magas etikai alapelvek alkalmazásának és betartásának bevált mércéje a négy kérdés próba:

  • Igaz-e?
  • Tisztességes-e minden érintett számára?
  • Elősegíti-e a barátságot és jóakaratot?
  • Javát szolgálja-e minden érintettnek?

A négy kérdés próbát a Rotary Club Chicago tagja, Herbert J. Taylor alkotta meg 1932-ben, aki 1954/1955-ben a Rotary International elnöke is volt. A nagy gazdasági válság mélypontjának idején Taylor felvállalta, hogy megóv egy céget a csődtől, és ekkor dolgozta ki azon etikai irányelveket, amelyeket valamennyi üzleti ügyben követni kell. A cég sikeres megmentése utóbb hitelesítette ezt az egyszerű filozófiát.

1942-ben Richard Vernor, a Rotary Club Chicago tagja – akkor a Rotary International igazgatója és később kincstárnoka – javasolta, hogy a Rotary egésze vegye át a négy kérdés próbát, amit 1943-ban a Rotary International igazgatótanácsa jóvá is hagyott. Azóta is alapvető szabály maradt, amely megszabja a rotarysok etikus viselkedését. A négy kérdés próbát több tucat nyelvre lefordították, és világszerte hirdetik.

A másik, szintén rotarysok által kidolgozott eszköz, amely elősegíti az etikus magatartás gyakorlását a munkahelyeken és az élet más területein, az a rotarysok etikai kódexe, szakmai-üzleti nyilatkozata. Ezt a nyilatkozatot 1989-ben fogadta el a Törvényhozó Tanács a Rotary által képviselt magas erkölcsi normák pontosabb meghatározására. A négy kérdés próbájával együtt jól alkalmazható keretet kínál valamennyi rotarys számára az etikus magatartáshoz az üzleti és szakmai tevékenység során:

A hivatásodat egy újabb lehetőségnek tekintsd, hogy szolgálj.
Légy hű a hivatásod etikai kódexének betűjéhez és szelleméhez, a hazád törvényeihez és a közösséged erkölcsi normáihoz.
Tégy meg minden tőled telhetőt a választott hivatásod tisztelete és etikai normáinak hirdetése érdekében.
Légy tisztességes a munkáltatóddal, a munkavállalóiddal, a munkatársaiddal, a versenytársaiddal, az ügyfeleiddel, a nyilvánossággal és mindazokkal szemben, akikkel üzleti vagy szakmai kapcsolatban vagy.
Légy tudatában minden olyan foglalkozás becsületének és tiszteletének, amelyek hasznosak a társadalom számára.
Hasznosítsd a szakmai tehetséged, biztosíts lehetőséget a fiatalok számára, tevékenykedj mások javára, és javítsd a közösséged életminőségét.
Őszintén becsületes legyen minden nyilvános üzleti és szakmai megnyilvánulásod.
Soha nem kérhet és nem részesülhet rotarys különleges előnyben másokkal szemben az üzleti vagy szakmai kapcsolatokban.

Az alapítók céljai 5 elvben kerültek összefoglalásra – ez a szolgálat öt útja:

  • a klubszolgálat, ami építi a barátságot
  • a szakmai szolgálat vagy hivatásszolgálat, amely kötelez a feddhetetlen szakmai életre,
  • a közösségi szolgálat, a rászorultak és hátrányos helyzetűek megsegítése,
  • a nemzetközi szolgálat, ami által toleranciára törekednek, és békítő, békemegtartó munkát végeznek a nemzetek között,
  • az új nemzedékek szolgálat a fiatalok és fiatal felnőttek által elért eredményeket ismeri el a közösségi és nemzetközi szolgálatban, amelyek elősegítik a békét és a kultúrák közötti megértést.

Ha ezekből bármelyik elv hiányzik, már nem beszélhetünk Rotaryról, mivel egyesével az alapelvek számos módon más szervezetekben is jelen vannak, így együtt azonban csak a Rotaryban. A Rotary az öt alapelv által definiált érték-közösség, és csak az öt szolgálat együttesen teszi a Rotaryt azzá ami, aminek lennie kell.

A Rotary Foundation

A Rotary Alapítvány (The Rotary Foundation) a Rotary kinyújtott, segítő keze az elesettek, a rászorulók felé. Oroszlánrésze van a szolgálat öt útja közül a közösségi szolgálat gyakorlásában, a rászorultak és hátrányos helyzetűek megsegítésében. Atlantában az 1917. évi Rotary International Éves Kongresszuson (RI Convention) Arch C. Klumph, az 1916/1917. évi RI-elnök javasolta egy alapítvány létrehozását „abból a célból, hogy cselekedjük a jót a világban”.

A Rotary Club Kansas City adta az első hozzájárulást 26,50 $ összegben. Miután 1928-ban az alapítványi alap meghaladta az 5 000 $-t, átnevezték The Rotary Foundationnek.

Az alapítvány 1929-ben adta az első támogatást 500 $ összegben a Nyomorék Gyermekek Nemzetközi Szövetségének, ahogyan kérte Paul P. Harris, a Rotary alapítója.

Röviddel Paul Harris 1947-ben bekövetkezett halála előtt az RI Igazgatóság engedélyezett egy kampányt a Foundation javára a 2 millió dollár elérésére. Paul Harris halála után ömleni kezdtek a hozzájárulások, és az adakozás meghajtó ereje a reá való emlékezés lett. A halála után 16 hónappal a rotarysok 1 317 194 $-t adakoztak a Paul Harris Emlékalap javára. A pénz egy részét továbbították az első 18 Rotary Foundation ösztöndíjasnak felsőfokú tanulmányokra, a mai Követi Ösztöndíj (Ambassadorial Scholarships) elődjeinek.

A The Rotarian folyóirat 1957. májusi számában bejelentették, hogy aki 1 000 dollárt vagy ennél többet adományozott az alapítvány javára, az Paul Harris Fellow-kitüntetést kap. Az egymilliomodik Paul Harris Fellow-t 2007-ben ünnepelte az alapítvány – valamennyi Rotary Zónából egy-egy, összesen 34 személy kitüntetésével. A Paul Harris Fellow kitüntetettjei között említésre méltók Jimmy Carter, az Egyesült Államok korábbi elnöke, Borisz Jelcin orosz elnök, Javier Pérez de Cuéllar ENSZ-főtitkár, James Lovell amerikai űrhajós és Jonas Salk, az első, gyermekbénulás elleni vakcina kifejlesztője. Valamennyiüknél az adományaikat honorálták ezzel.

A csoportos cseretanulmányút (GSE – Group Study Exchange) program, amely 1965-ben indult, több mint 11 000 férfi és női csapat részére adott ösztöndíjat üzleti és professzionális karrierjük kezdeti stádiumában arra, hogy külföldre utazzanak, és megosszák szakmai információikat más országokban élő, megfelelő szakmabeli kollégáikkal. A csoporttagok 4-6 hetet töltöttek a vendéglátó ország intézményeinek gazdasági és kulturális életének tanulmányozásával, megfigyelve, hogyan gyakorolják a hivatásukat külföldön. Évente több mint 500 csere jött létre a társult Rotary-körzetek között, előmozdítva a program végső célját: a nemzetközi megértést és jóakaratot. A GSE-t néhány éve felváltotta Szakmai Gyakorlat Csoport (VTT – Vocational Trainig Team), a fiatal szakemberek szakmai csoportjainak kölcsönös cseréje.

Szintén 1965-66-ban kezdődött a Matching Grantsnek nevezett támogatások nyújtása a nemzetközi szociális projektek támogatására. Erre több mint 430 millió dollárt ítéltek meg.

Az első, az „Egészség, Éhezés és Humanitárius Támogatás” („Health, Hunger and Humanity Grant”) keretében támogatott projekt hatmillió gyermek immunizálása volt gyermekbénulás ellen a Fülöp-szigeteken. 1979-ben James L. Bomar RI-elnök adta be az első csepp vakcinát, évtizedekre meghatározva ezzel a Rotary elkötelezettségét a gyermekbénulás (polio) felszámolására.

A Rotary 1987-88-ban tartotta első békefórumát az alapítvány béketeremtő és konfliktuskezelő programjának bevezetéseként. A Béke és Konfliktuskezelés Nemzetközi Rotary Tudományos Központja 2002-ben nyílt meg. Azóta több mint 600 ösztöndíjas végzett tanulmányokat itt.

Fontos megjegyezni, hogy a Rotary Alapítvány kizárólag a támogatók és a Rotary Klubok tagjainak önkéntes hozzájárulásaiból jut támogatáshoz. Az alapítvány ezen befolyt összegekből támogatja a klubok szociális projektjeit.

A Rotary-klubtagok az alapítvány egészségjavítási, oktatástámogatási és a szegénység enyhítését szolgáló programjain keresztül jobban megismerkedhetnek a világ problémáival, elősegíthetik a nemzetközi jóakaratot, és szolgálhatják a békét, a kultúrák közötti megértést.Képgaléria

Mi a Rotary?

Rólunk

1% támogatás

Kérjük, adója 1 %-ával támogassa szervezetünket, és általa a hátrányos helyzetűeket. Klubunk az adományok 100%-át a nélkülözőknek juttatja.

rotary.hu portál

Adószámunk:
18112917-2-13
Számlaszám:
MKB HUF számlaszám: 10300002 10515316 49020016

cím: 2000 Szentendre,
Sztaravodai út Pf. 63.