hírek

Rotary District 1911 hírek

Rotary Akadémia

Többet tehetsz, mint hiszed, hamarabb, mint sejted, és a cél elérhetőbb, mint véled…

 Milne után szabadon így is összegezhetjük azt, amit a Rotary Akadémia előadói üzentek az érdeklődő Rotarys közösségnek novemberben.

 Hogyan indultunk? Valahogy így: dobd föl egy kis fűszerrel (Spice it up!) és adj hozzá lelkes és elkötelezett Rotariánus előadókat Magyarországról és határainkon túlról! Ez a recept, aminek alapján a konferenciát megszerveztük.

 Kovácsné Gila Erzsébet kormányzónk köszöntője után a legfrissebb adatokat és mutatókat láthattuk Kézdi László PDG, districtünk tagfejlesztési megbízottja előadásában. Elgondolkodtató, hogy zónánkban az újonnan felvett tagok közel 30%-a kilép a Rotaryból az első 1-2 évben. 

Mit tehetnénk mi, hogy ez a mutató nálunk kedvezőbben alakuljon és sikeresebbek legyünk az új tagok megtartásában? Adjunk feladatot, vonjuk be őket egy mentor segítségével a klubéletbe. A disztrikt létszámát a klubtagság összlétszáma adja. 1100 fő alatt nincs önálló disztrikt. Mi jelenleg 1156-an vagyunk. Amely disztrikt létszáma 1100 fő alá esik, azt részekre felosztva a környező disztriktekhez (több országhoz) csatolják. A tagfejlesztés nem csak a klubok tagfejlesztési felelőseinek feladata, hanem minden klubtag szívügye kell, hogy legyen.

 


Az alternatív klubtípusokra azért van szükség, mivel világszerte előfordul, hogy egyes Rotary tagok időhiány, lakóhely vagy más ok miatt nem tudnak csatlakozni egy klubhoz. Számukra nyújtanak megoldást a szatellit, a passport klubok mellett az „ok alapú” klubok is, ez utóbbi tagjai egy adott témával foglalkoznak (pl. környezetvédelem) – tudtuk meg Herbert Ederer PDG-től (D1910).

 

Tim Mason PDG (RIBI) arra a kérdésre kereste a választ előadásában, hogy mit tehetünk azért, hogy a Rotary az elkövetkező 100 évben is működjön. A Direct Membership, azaz a közvetlen tagság pilot program az elfoglalt tagok megtartásáról és újabbak bevonzását célozza meg.

 

A tagbővítés titkos receptjét árulta el nekünk Jef Fincher, aki Atlantából, az USA D6910-es disztriktjéből érkezett. Meghívásának egyik nyomós oka az volt, hogy az elmúlt két évben megduplázták a klubtagjaik számát, így terveik szerint az idei év végére 100 fölé emelkedik a létszámuk, míg 2 éve még csak 46-an voltak. Ennek köszönhetően a projektjeikre fordítható összeg is meredeken emelkedett, hamarosan elérik az 1 millió dollárt a két éve indított „Rászorulók fogászati ellátása” projektjükkel.

 

A Rotary Alumnik kincsesbányát jelenthetnének szervezetünk utánpótlása tekintetében. Kik is ők és miért olyan fontosak számunkra? A visszatérő cserediákok, a fogadószülők, a Rotaractosok, a RYLA és a mentorprogram résztvevői, az ösztöndíjasaink mind bevonhatóak lennének a klubok és a disztrikt tevékenységébe, ha különböző programokat szervezve gondolunk rájuk és meghívjuk őket rendezvényeinkre – tudtuk meg Irena Brichta cseh és szlovák PDG-től.

 

Melitta Becker-Unger és Seamus Grant előadó párosunk, mint Major Gift Officer-ek a Rotary Foundation képviseletében összefoglalták azokat a támogatásokat és fókuszterületeket, amelyeket a Foundation működtet. Konkrét példákon keresztül láthattuk, miért hasznos, ha a Rotarystákon túl a cégek, magánszemélyek is adományoznak a Foundationnak.

 

A Polio elleni küzdelem hazai nagykövete, Pénzes Marianna, a PolioPlus Albizottság elnöke beszámolt a járványos gyermekbénulás elleni küzdelem legfrissebb eredményeiről, alátámasztva azt a törekvést, miért nagyon fontos még napjainkban is, hogy támogassuk a Polio alapot – a siker ugyanis már valóban karnyújtásnyira van csupán.

 

 

A Mentor program részleteibe Borsodi Gabriella Mentoring Chair és Máté Anna Rotaract kormányzó avatott be bennünket. Sok érdekességet hallhattunk magáról a folyamatról: a jelentkezéstől a program által kitűzött célokon át arról is, hogy kik jelentkezhetnek mentornak és mentoráltnak, illetve jelenleg hol tart a folyamat.

 

Az ifjúságvédelem a Rotaryban az utóbbi egy évben nagyobb hangsúlyt kapott disztriktünkben. Az előző évben megalakult Ifjúságvédelmi Bizottság munkáját Panta Niké Youth Protection Chair irányítja. Előadásában rávilágított arra, miért nagyon fontos téma az ifjúságvédelem a Rotaryban, mit tehetünk Rotarystaként, hogy megfelelő környezetet teremtsünk a hazánkba érkező cserediákoknak és aggályos helyzet esetén kikkel lehet felvenni a kapcsolatot a mielőbbi megoldás érdekében.

 

A Rotary ifjúsági programjainak egyike a GRSP – Georgia Rotary Student Program, melyet 1946 óta működtet folyamatosan az Egyesült Államokban Georgia állam 3 Rotary disztriktje. Boda Márton tavaly egy tanévet töltve Atlanta közelében egy amerikai egyetemen, megtapasztalhatta a program minden előnyét. Mivel hazatérése után több klub és diák közvetlenül is megkereste, fontosnak tartottuk előadóként meghívni, hogy szélesebb körben is megoszthassa tapasztalatait.

 

A környezetvédelem, mint a Rotary legújabb fókuszterülete címmel Dénes Ferenc vezető disztrikt tréner, az Élhető Földért munkacsoport megalapítója sokkolta a megkerülhetetlen tényekkel a hallgatóságot, rávilágítva arra, miért vált kiemelt témává a Rotary számára is ez a terület. A szemlélet formálása az egyik kardinális kérdés, melyet már a legkisebbeknél el kell kezdenünk, hangsúlyozva az egyén felelősségét is. Nem csupán globális megoldásban szabad gondolkodnunk. Épp ezért a klubok számára is megvalósítható, kézzel fogható „zöld témákat” javasolt: környezetvédelmi nap szervezése, szemétgyűjtés szervezése, közösségi kertek megtervezése és megépítése – a jó gyakorlat bevezetése a fontos.

 

Milyen a Rotary megítélése Európában és az Egyesült Államokban? Ezt kifejtve Katarina Cechová, a D2240 kormányzója kitért a különbség okainak vizsgálatára is. Mint megállapította: a globális Rotary család tagságának növeléséhez olyan stratégiát kell alkotni, amely megfelel a különböző régiók egyéni elvárásainak. Az új klubok alapítása és új tagok bevonzása mellett fontos a már meglévő tagság tevékenységének, hozzájárulásának elismerése és az összetartozás érzésének előmozdítása.

 

Az előzetesen vártnál alacsonyabb részvétel ellenére a konferencia témáinak fontosságát, a gyakorlatias megközelítésmódot jól mutatja, hogy még véget sem ért a program, de a résztvevők már a folytatás felől érdeklődtek. Bátran javaslom, az elhangzottakról kérdezzétek azon klubtársaitokat, akik rászántak egy novemberi szombat délelőttöt a Rotary Akadémia hazai és külföldi előadóira, s a kötetlen barátkozásra.

 

Molnár Júlia

DGN


Képgaléria

Hír kategóriák

1% támogatás

Kérjük, adója 1 %-ával támogassa szervezetünket, és általa a hátrányos helyzetűeket. Klubunk az adományok 100%-át a nélkülözőknek juttatja.

rotary.hu portál

Adószámunk:
18112917-2-13
Számlaszám:
MKB HUF számlaszám: 10300002 10515316 49020016

cím: 2000 Szentendre,
Sztaravodai út Pf. 63.