hírek

Rotary District 1911 hírek

A Rotary Varázsa avagy kormányzói felkészítés Orlandóban

A Rotary Varázsa avagy Rotary International Assembly 2024, Orlando

A Rotary International Assembly a következő évi kormányzók képzésének utolsó állomása, egy hosszú út vége, és kapu, amely egy új útra nyílik.

A tanulás online kezdődött, mihelyst megválasztottak kormányzó jelöltnek, a Learning Center alkalmazásban, a Rotary International honlapján. El kellett végeznünk meghatározott kurzusokat az első személyes képzésig, amit Limassolban tartottak. Ezen a képzésen ketten vettünk részt Kovácsné Gila Erzsébettel, Zsókával, aki akkor DGE volt. Itt találkoztam először a környező országok leendő kormányzóival, és nagyon intenzív, de nagyon elgondolkodtató napokat hagytunk magunk mögött.

Online tanulás majd újabb személyes képzés következett, ezúttal Bukarestben, októberben. Itt kormányzó társaimmal már jó ismerősként köszöntöttük egymást, hiszen végig tartottuk a kapcsolatot. Ismerősek voltak trénereink is, és valamelyest a tananyag is, csak a szempontok, ami alapján elemeztük a klubok és districtek helyzetét és céljait, voltak mások. Bukarestbe Molnár Júliával, utánam következő kormányzóval és férjeinkkel, Tari Jenővel és Boda Györggyel utaztunk. Ők speciális, partnereknek tervezett képzésen vettek részt.

Ez után következett a nagy kaland január elején, az International Assembly, Orlandóban. Erről az eseményről már rengetegszer hallottam a korábbi kormányzóktól, amit Rotarys életük egyik meghatározó élményeként emlegettek, és magam is tapasztaltam, mikor visszatértek, milyen hatalmas lendülettel töltötte fel őket ez a pár nap. Ezért hát nagy várakozással néztem én is Orlandó elé. Ide is Jenővel utaztam, Ő újra partner képzésen vett részt. Érdekesség: a tavalyi világelnök Jennifer Jones is partner, férje jövőre lesz kormányzó ????

Már Amsterdamban több új és régi barátunkkal találkoztunk a reptéren – mire jó a Rotary kitűző viselése – hogy egy gépen utazzunk Orlandóig. Ott hatalmas készültség és szervezettség várt minket.

Ahogy átestünk a biztonsági ellenőrzésen, helyi Rotarysták vártak ránk, hogy segítsenek tájékozódni a repülőtéren, és kisegítsenek minket a ránk váró buszokhoz, amik elvittek minket a szállodába.

A szállodában szintén kézről kézre adtak minket, hogy el ne tévedjünk a recepcióig. Erre elég jókora esély volt, mert a Rosen Shingle Creek szálloda hatalmas, és eléggé labirintusra emlékeztető. Mire vége lett az Assemblynek, már jó biztonsággal találtunk vissza a szobánkba, ami a szálloda legtávolabbi csücskében volt. Méreteire jellemző, hogy egy Cheerleader verseny összes résztvevője a kísérő szülőkkel, valamint a mintegy 1500-2000 Rotary tag és hozzátartozó eltűnt benne.

Másnap a regisztráció volt, melyen mintegy három perc alatt átestünk, megkaptuk a felszerelésünket: névtáblákat, tananyagokat, tolmácskészülékeket. Volt időnk a helyszín felderítésére is, hiszen az a mondás járta, hogy nem szabad késni sehonnan, és hát a labirintus… később kiderült, hogy ez az aggodalmunk felesleges volt, mindenhova odataláltunk időben. Ez a nap 13 000 lépést ért, a szállodán belül. Este egy üdvözlő szabadtéri vacsora volt, ahol minden csapat a saját egyenviseletében jelent meg, és ahol találkozhattam újra a 21-es Zóna csapatával, és olyanokkal például, akikkel évekig dolgoztam diákcserében, de személyesen még sosem sikerült összeakadnunk.

Másnap plenáris üléssel kezdődött a képzés, és ez volt az a délelőtt, amit a legnagyobb izgatottsággal vártam. Világelnököm, Stephanie Urchick a számunkra létrehozott facebook csoportban már korábban elnevezett minket Irresistible-nek, ellenállhatatlanak, hogy az ellenállhatatlan klubokkal együtt ellenállhatatlan Rotaryt hozzunk létre, ezért mindenkiben nagy volt a várakozás, mi is lesz a következő Rotary év jelmondata és logója.

És eljött a pillanat. Várakozással és nevetéssel és örömmel. A Stephanie által választott téma, a Magic of Rotary – a Rotary varázsa tényleg olyan, amivel azonosulni lehet, és ami mindenkit megérint, aki már részt vett egy sikeres Rotary projektben, látta az örömöt az arcokon, látta a fejlődést, a változást, látta a lehetőségeket, amit a Rotary tagok nem varázspálcával, de megfeszített munkával, idejüket és forrásaikat nem kímélve megteremtettek.

Az orlandói napokból a workshopokat emelném ki, ahol nagyon hasznos beszélgetések folytak egy-egy témáról, tapasztalatcsere, legjobb gyakorlatok megosztása, ötletelés. Rengeteg új ismeretséget kötöttem, szorosabbakat, lazábbakat, ígéreteket.

Az esték közül a Nemzetek estjét említeném meg, ahol mindenki bemutathatta saját országát, nemzeti viselet ajánlott volt ezen az eseményen, illetve mindenki hozott kisebb ajándékokat, jelvényeket, csokit, kabalákat, amiket a standjuk látogatóinak tudtak adni. A standokat zónák szerint osztották fel, így előre meg tudtuk beszélni, hogy a mi zónánk az egyes népi viseleti kalapokon keresztül mutatja be sokszínűségét. Jenővel csikós kalapot vittünk, és talpig matyó viseletben voltunk, mindenki nagy csodálatára. Sok közös fényképen szerepelünk a világ minden részén.

Érdekes volt még a hivatalos fotózás a világelnökkel, mindenkire nagyjából fél perc jutott – minden tiszteletem Stephanie-nak állóképességéért, négy napon át ezzel töltötte az ebédidejét. Mivel mondta korábban, hogy szereti Magyarországot, megajándékoztam egy matyó mintás hímzett nyaklánccal.

Nehezen vettünk búcsút egymástól, a zóna leendő kormányzóival megígértük egymásnak, hogy tartjuk a kapcsolatot, lehetőség szerint csinálunk közös projekteket. Klubjainknak hála, vannak ötleteim…

Ezután egy különleges programon, az un. homestay-en vettünk részt. Az Indian River County öt Rotary klubja vendégül látott tízünket partnereinkkel együtt, öt napig. Rotarys családoknál laktunk, a klubok pedig beosztották, melyik napon melyik klub vállalja a program szervezését és a költségeket. Idén 47-edjére szervezték meg a programot, nagyon boldog vagyok, hogy lehetőségem volt csatlakozni hozzá.

A programok a legkülönbözőbbek voltak, bemutatták a környék nevezetességeit, természetit és mesterségest egyaránt. Voltunk airboattal mocsár túrán, alligátor nézőben, a Triton tengeralattjáró üzemben, kincses múzeumban, helyi műemlék jellegű étteremben, botanikus kertben, lagúna parti pikniken.

Részt vettünk klubüléseken, „Négy kérdés próbája” workshopon az egyik helyi iskolában – jó ötlet, tervezzük megvalósítani – kis- és nagycsoportos vacsorákon, ahol vagy csak egy családdal, vagy az összes klub minden tagjával is tudtunk találkozni.

Az egyik vacsorán zászlót cseréltünk a helyi klubokkal, és meglepetés vendég is érkezett: meglátogatott minket Gordon McInally világelnök, mert hallotta ennek a rendezvénynek hírét, és találkozni szeretett volna a csapattal. Ha jött, Ő is kapott tőlünk zászlót.

Az utolsó napon egy reggeliző klub ülésén vettünk részt. Érdekes volt megfigyelni, milyen különbségek vannak az itteni és az ottani szokások között. Volt felelőse a terem dekorálásának és annak is, ki szedi le a dekorációt az ülés végén, ki a felelős az ételért, ki az italért, naptárban, előre felvezetve. Mivel reggeliző klub, hát a klubtagok gyerekei is ott ültek a klubülésen addig, amíg iskolába nem kellett menniük, az egész nagyon családias hangulatú volt.

Az esti hazaindulással és a másnap esti hazaérkezéssel ez a nap elég hosszúra sikerült. Ami ránk vár most: rendet tenni a névjegykártyák dzsungelében, felvenni a kapcsolatot azokkal, akiknek megígértük, és készülni a PETS-SETS-re, ahová Csapatommal együtt izgatottan várom kormányzó barátaimat, a következő év klub tisztségviselőit és az érdeklődő klubtagokat.

Csináljunk együtt egy varázslatos évet.

Tari Annamária / Annamari

RC Budapest-Sasad

DG 2024-2025


Képgaléria

Hír kategóriák

1% támogatás

Kérjük, adója 1 %-ával támogassa szervezetünket, és általa a hátrányos helyzetűeket. Klubunk az adományok 100%-át a nélkülözőknek juttatja.

rotary.hu portál

Adószámunk:
18112917-2-13
Számlaszám:
MKB HUF számlaszám: 10300002 10515316 49020016

cím: 2000 Szentendre,
Sztaravodai út Pf. 63.