hírek

Rotary District 1911 hírek

Bashar Asfour „My journey to end polio”

Bashar Asfour „My journey to end polio”

17 ország 40 város sok ezer kilométer egy küldetés – egy polio-mentes világért!

A figyelemfelhívásra és adománygyűjtésre szervezett rendkívüli utazás 38. helyszíneként 2023. október 10.-én Budapesten találkozhattunk Bashar Asfourral, a Rotary International képviselőjével, a Rotary Polio nagykövetével. A jordán származású, ma Grúziában élő üzletember számtalan vezető pozíciót töltött be a Rotaryban, helyi, országos, disztrikt és zóna szinten is. 

A „My journey to end polio” kampány igazán nagy kihívás egy polio- áldozat számára, hiszen Bashar életét egy kisgyermekkori polio fertőzés jelentősen megváltoztatta. A betegség okozta súlyos tünetek, köztük a visszafordíthatatlan idegbénulás, és számtalan műtét ellenére szülei támogatásával végül sikeres életet ért el. A polio következményei azonban sok nehézséget is okoznak a mindennapi életében. Védőoltás hiányában ma is hasonló súlyos következményekkel járhat e fertőzés.

Bashar saját példáját felhasználva útjának minden állomásán felhívja a figyelmet, hogy a polio vírus ma is kockázatot jelenthet az egész világon! A védőoltás az egyetlen hatékony megelőzési mód, melyet minden gyermeknek meg kellene kapni. A polio-mentes világ ma már elérhető valóság, ehhez azonban komoly erőfeszítésekre van szükség. 

A Globális Polio Eradikációs Kezdeményezés 1988-ben indult, a Rotary, WHO, Bill és Melinda Gates és más szervezetek együttműködése eredményeként mára 99,9%-al csökkent a fertőzések száma. Ez azt jelenti, hogy kb. 16 millió ember ma képes járni – mert a védőoltás megvédte őket a polio okozta súlyos bénulásoktól, és legalább 1,5 millió ember menekült meg a betegség halálos kimenetelétől! Fontos még tudnunk, hogy a polio ellenes védőoltás hatása túlmutat magán a polio fertőzés megelőzésén, hozzájárul más fertőzések okozta halálozás csökkentéséhez is a keresztimmunitás miatt, ez jelentősen csökkenti összességben a gyermekhalálozást! 

Az utolsó nagy lépéshez vagyis a polio vírus teljes felszámolásához azonban még erőfeszítésekre van szükség, oktatásra, az emberek érzékenyítésére, önkéntesekre, szakmai munkára és mindezekhez forrásokra. 

Az anyagi támogatásnak rendkívüli jelentősége van, hiszen ez biztosítja az egészségügyi laboratóriumok működését, az egészségügyi személyzetet (sokszor alig megközelíthető közösségekben is a védőoltások beadását), oltóanyag biztosítását-eljuttatását, oktatási anyagokat stb. Minden anyagi támogatás számít, hiszen a Rotary által gyűjtött pénzt a Bill Gates Alapítvány megháromszorozza! 

Példaként, 25 dollár támogatáshoz a Bill Gates Alapítvány hozzátesz még 50 dollárt, a 75 dollárból pedig vásárolhatnak 150 db láthatósági mellényt az egészségügyi személyzet számára a biztonságos oltás elvégzéséhez, 75 darab oltóanyag szállító hűtőt, vagy 600 darab lila marker tollat, mellyel a beoltott gyerekek kisujját befestik (így igazolva az oltás tényét)!

Bashar lendületes, igazán motiváló, a polióval való személyes találkozásának ma is meghatározó tragikus következményeit bemutató előadását humorral és optimizmussal fűszerezve mindenkit közös összefogásra buzdított. 

Záró sorai mindannyiunk számára utat mutatnak!

ONE TREE CAN START THE FOREST,

ONE SMILE CAN BEGIN A FRIENDSHIP,

ONE HAND CAN LIFT THE SOUL,

ONE WORD CAN FRAME GOAL,

ONE CANDLE CAN WIPE OUT THE DARKNESS,

ONE LAUGH CAN CONQUER GLOOM,

ONE TOUCH CAN SHOW YOU CARE,

ONE LIFE CAN MAKE DIFFERENCE,

ONE HOPE CAN RAISE YOUR SPIRIT,

ONE EURO CAN PROTECT 22 CHILDREN!

A képen szöveg, képernyőkép, rajzfilm, tervezés látható

Automatikusan generált leírás


Képgaléria

Hír kategóriák

1% támogatás

Kérjük, adója 1 %-ával támogassa szervezetünket, és általa a hátrányos helyzetűeket. Klubunk az adományok 100%-át a nélkülözőknek juttatja.

rotary.hu portál

Adószámunk:
18112917-2-13
Számlaszám:
MKB HUF számlaszám: 10300002 10515316 49020016

cím: 2000 Szentendre,
Sztaravodai út Pf. 63.