MESÉS HULLADÉKGYŰJTŐK A NYÍREGYHÁZI ROTARY CSALÁD GYERMEKNAPI AJÁNDÉKA

Következő projekt kezdete

12

nap

2

óra

3

perc

4

másodperc

A mai világban, nagyon fontos dolgunk, hogy vigyázzunk a környezetünkre és erre minél kisebb korban kezdjük el nevelni gyermekeinket.
Ezért az az ötletünk támadt, hogy környezetbarát hulladékgyűjtő edényekre fessünk mesefigurákat, mely felhívja a gyerekek figyelmét, és a kezükben lévő szemetet így szívesen dobják majd bele.
A TEMPO –LOKI KFT-t sikerült a projekt mellé állítani, akik biztosították az alapanyagot.
Felvettük a szakképzési centrum főigazgató asszonyával is a kapcsolatot, aki készséggel állt az ötlet mellé, és segítségével eljutottunk a Wesselényi Miklós Szakközépiskola igazgatójához, Bánné Gulyás Katalinhoz, aki elképzelésünk bemutatását követően az iskola asztalos tanműhelyének szakmai vezetőjéhez, Csatlós Tamáshoz és kollégáihoz irányított, akikkel közösen megterveztük a Hulladékgyűjtő edényeket.
Az iskola asztalos tanműhelyének oktatói és diákjai munkálták meg a nyers fenyőárut, valamint összeállították az előzetesen megtervezett hulladékgyűjtőket.
A Nyírspec 2000 KFT segítségével kapcsolatba kerültünk a REMMERS UNGARN KFT-vel, és Bagi Annamáriával, aki lelkesedéssel lobbizott a vezetőségnél, hogy Magyarországon elsőként vegyenek részt ebben az öko projektben. Az ő támogatásával hozzájutottunk a mai legmodernebb környezetbarát festékanyagokhoz, melyek a gyermekek számára sem jelentettek veszélyt az egészségre a festés közben.
Miután a munka és a projekt kezdetét vette, megkerestük a város vezetését és egyeztettünk Dr Ulrich Attila alpolgármester úrral, akinek tetszett az ötlet és teljes támogatásával állt a projekt mellé.
Boldogok voltunk, hogy a kezdeményezésünk pillanatok alatt elfogadásra talált, ez is bizonyítja, hogy a jó ötletek mindig pozitív megerősödést kapnak.
Miután a hulladékgyűjtők elkészültek, nagy örömmel kezdtük el a festését.
A rajzolásban segített a Kazinczy Ferenc Tagintézmény rajz tanára Takács Krisztián, aki sok edényre felrajzolta a mintát, hogy a gyerekek festeni tudják.
A Rotary legfiatalabb szervezetei az EarlyAct és az Interact tagjai nagy lelkesedéssel kezdtek neki a munkának.
Hívtuk a szülőket és a rotary club tagjait is hétvégeken festeni, akik nagy örömmel és ügyesen készítették el az edényeket.
Számunkra különösen fontos, hogy az a korosztály, akiknek szánjuk, szívesen vettek részt a munkában, és igazi csapatmunka volt.
Az a tudat, hogy ezeket most gyerekként festették, s majd ha fiatal felnőttként ránéznek, büszkék lehetnek arra, hogy kisiskolás korukban is tudatosak és a környezetükért tenni akaró gyerekek voltak.
Ilyen eszmeiség mellett melyet a Rotary is vall, bízunk benne, hogy tovább viszik majd életükben a tiszta környezet megóvásának fontosságát.
A projekt kitalálásának és megvalósításának célja az volt, hogy a gyerekeket környezettudatosságra neveljük. Mindezekkel összefüggésben, a hulladékgyűjtőkön megfestett mesemotívumok vonzzák a gyerekeket, hogy a náluk lévő hulladékot saját maguk dobják a tárolókba. A motívumok a gyerekek figyelemfelkeltésére szolgálnak.
Köszönjük nyíregyháza város önkormányzatának , polgármester úrnak és Ulrich Attila alpolgármester úrnak, hogy ötletünket támogatták, és a megvalósításban aktív szerepet vállaltak.
Köszönjük mindenkinek a projektben való részvételét és örülünk, hogy sikeres projektet zárhattunk, és Gyermeknap alkalmából átadhatjuk a gyerekek által készített mesés hulladékgyűjtőket.
A mesés edények közül
– 4 db a Múzeumfalut
– 6 db az európa hírű Nyíregyházi Állatparkot
– 3 db Sóstó Gyógyfürdő és a Tófürdő területét
– 3 db az EarlyActos tanulók második otthonát, a Kazinczy Ferenc Tagintézményt
– 20 db a város játszótereit fogja díszíteni.
Külön öröm számunkra, hogy a gondolatot, ezt a mesés hulladékgyűjtő projektet jelenlegi EarlyActosainkkal és a szeptemberben avatott Interactosainkkal közösen valósíthattuk meg, és már több más club és társadalmi szervezet is szeretné véghez vinni.
Eddig 3 város keresett meg bennünket, hogy ők is szeretnék valóra váltani.
Büszkék vagyunk arra, hogy ez a kezdeményezés is Nyíregyházáról indult, és hasonlóan nagy érdeklődésre lelt, mint az Integrált játszótér.
Számunkra ez a legnagyobb boldogság.