Inner Wheel

Következő projekt kezdete

12

nap

2

óra

3

perc

4

másodperc

Inner Wheel Klubok

Az első hivatalosan elfogadott Inner Wheel klubot Margarette Golding üzletasszony, az RC Manchester egyik tagjának a felesége alapította 1924-ben. Manchesterben 1923. november 15-én 27 rotarista felesége találkozott azzal a céllal, hogy a Rotary elveit valló független női klubot hozzon létre. A következő ülésüket 1924. január 10-én tartották, ami a klub hivatalos megalakulásának a dátuma is egyben. Ez a születésnap 1970 óta általánosan elismert Inner Wheel világnap lett.

Az alapító Margarette Goldingot választották meg az első elnöknek 1924. január 10-én, és W. A. Nixon asszony lett az első titkár. A harminc alapító tag hat alapvető szabályt fogadott el, amelyek közül a legelső az volt, hogy a klub neve legyen „Inner Wheel” (belső kerék). El kell ismerni, hogy a névválasztásuk zseniális volt, mert ezzel tiszteletben tartották a Rotary szó használatának elkerülését, ugyanakkor azonban a kapcsolatot is jelezték vele a férfi szervezet jelképére, a Rotary kerékre való hivatkozással.

Nemzetközi szervezetük, az International Inner Wheel 1967-ben alakult meg. A nemzetközi Inner Wheel első közgyűlését 1970-ben tartották Hágában. Mára a nők egyik legnagyobb világszervezetévé nőtte ki magát: 103 országban több mint százezer bejegyzett tagja van. Az Inner Wheel a barátság ápolására és a személyes szolgálatra koncentrál. Minden klub maga választja meg, milyen jótékonysági tevékenységet végez.

Az Inner Wheel olyan szervezet, amely elnevezésében is kifejezi kötődését a Rotaryhoz. Minden Inner Wheel klub egy-egy Rotary klubhoz kapcsolódik: tagjai lehetnek a Rotary klubok tagjainak feleségei és közvetlen női hozzátartozói (édesanyák, anyósok, leányok, nővérek), valamint korábbi és jelenlegi női Rotary tagok és olyan Rotaryhoz nem kötődő hölgyek, akik az Inner Wheel alapeszmét sajátjukként elfogadják.

Jelenleg Magyarországon három hivatalosan bejegyzett Inner Wheel klub működik:

Első Magyar Inner Wheel Klub Budapest

Inner Wheel KlubMátészalka

Inner Wheel Klub Szeged