Inner Wheel Club Mátészalka

Alapítva: 2007
Charter: 2007. 08. 25.
A mátészalkai Inner Wheel Club charter ünnepsége 2007. augusztus 25-én volt, amikor 20 alapító taggal hivatalosan megalakult a klub.
A klub működése: fontos események, projectek
A klub egyik fontos céljaként a tehetséges ifjúság támogatását tűzte ki, amelynek szellemében több sikeres projectet valósítottak már meg. Az elmúlt évek során többször támogatták a mátészalkai Szatmár Néptáncegyüttest, akik már nemzetközi sikerekkel is büszkélkedhetnek. Pénztámogatást nyújtottak beteg gyerekek kórházi ápolására, segítséget adtak hátrányos helyzetű családoknak, kirándulni vittek közepesen sérült gyereket, de sok más területen is végeztek segítő munkát.

Jelentősebb projectek:

A Beregszászi Kossuth Lajos Általános Iskola támogatása:
Határon átívelő projectet indítottak el közösen az Első Magyar Inner Wheel Club tagjaival. Meglátogatták a beregszászi magyar nyelvű Kossuth Lajos Általános Iskolát. Első alkalommal, tanszerekkel és könyvekkel ajándékozták meg őket. Később is tettek közös látogatást a budapesti klub tagjaival az iskolában és a mindennapi oktatásban hasznosítható tárgyi eszközökkel kedveskedtek a gyerekeknek.

A Nagydobosi Perényi Péter Nevelő Otthon támogatása:
Megkeresték a nagydobosi Perényi Péter Nevelő Otthon vezetőit, és találkoztak az intézetben lakó gyerekekkel. Az iskola részére elkészítettek egy EU szabványnak is megfelelő kettős hintát, amelyet a gyerekek nagy örömmel vettek használatba, a 2009-2010. évben pedig videó kamerát vettek a részükre. Minden évben részt vesznek a mikulás ünnepségükön, és csomagot adnak át nekik, ők pedig kedves kis műsorral köszönik meg az ajándékokat.

Rajzpályázat project:
A mátészalkai általános iskolások számára rajzpályázatot hirdettek két kategóriában „Jól érzem magam” címmel már a megalakulásuk első évében. Ezzel elindítottak egy új projectet, amely keretein belül könyv, illetve pénzjutalomban részesítik a rajzban tehetséges gyerekeket. A pályázati kiírásnak nagy sikere volt, 156 színvonalas pályamunka érkezett, közülük 13 gyereket jutalmaztak. Mindegyik pályázó névre szóló oklevelet vehetett át. A díjak átadása és a beadott rajzokból rendezett kiállítás megnyitója ünnepélyes keretek között a Városi Művelődési Központban került megrendezésre. A 2008-2009. évben „Itt a farsang áll a bál” címmel hirdették meg a rajzpályázatot, amire nagyon sok színvonalas pályamunka érkezett, és közülük nyolcat jutalommal ismertek el. Minden pályázó névre szóló oklevelet vehetett át. A díjak átadására és a beadott rajzokból rendezett kiállítás megnyitására ünnepélyes keretek között a Szatmári Múzeumban került sor 2009 februárjában. A pályázatuk hagyománnyá vált.

A „Tehetséges Ifjúságért” Pályázat:
A tehetséges ifjúság támogatása érdekében hirdették meg először a 2008-2009-es tanévben a „Tehetséges Ifjúságért” Pályázatot a mátészalkai általános iskolások számára. A pályázat keretein belül a kiemelkedő teljesítményt nyújtó tanulók pénzjutalomban részesülhetnek. A Mátészalkai Rotary Clubbal közösen öt diák részére összesen 250 000,- Ft-ot adtak át. A pályázat eredményének kihirdetése és a díjak átadására az iskolák ünnepélyes évzáró ünnepségén történt meg. A diákok a pénzjutalmat tanulmányi versenyekre, nyelvvizsgára való felkészülésre, könyvekre, táborozásra és tanulmányi kirándulásra fordíthatták. Ez a projectjük nagyon sikeressé vált, és igyekeznek még nagyobb támogatási keretet biztosítani erre a célra.

Skatepark project:
A Mátészalkai Rotary Clubbal, a mátészalkai civilszervezetekkel és a város vezetésével egyeztetve kezdték el egy új, ifjúságot támogató project szervezését, amely egy skatepark (skateboard, gördeszka pálya) kialakítását célozza meg Mátészalka közterületén. Ennek megvalósítása még folyamatban van, hiszen ez egy nagy, több millió forintos project, amivel nagyon jól haladnak, hiszen szépen gyűlnek az anyagi támogatások is. 2010-ig már elkészült az aszfaltozás és néhány elemet is átadtak, amit a mátészalkai fiatalok nagy örömmel használnak. A pálya befejezését 2011 őszére tervezik, amikor az ünnepélyes átadást is megtartják. Az átadó ünnepségen jelen lesznek a kiemelt támogatóik is: a Knoxwille-i Rotary Club, a Mátészalkai Városi Önkormányzat képviselői, Mátészalka polgármestere és több helyi cég vezetője.

A klub kapcsolatai
Társklubok:
Első Magyar Inner Wheel Club
Lahti Region Inner Wheel Club (Finnország)
Inner Wheel Club Kecskemét

Magyar Rotary