Óriási megtiszteltetés érte a Magyar Rotaryt, mivel Ian Riseley Rotary Világelnök és Felesége Juliete elnöki évének első napján Chicagoban repülőre ült és július 2-án Magyarországra ért. Ezen kiemelkedő esemény szervezését két hónappal ezelőtt úgy terveztük, hogy minél többet megmutassunk a hazai Rotary tevékenységéből, ezzel a nemzetközi elismertségünket növeljük. Talán még nagyobb fontossággal bírt azonban, hogy az országunkban a nagyközönség előtt is megmutassuk humanitárius tevékenységünket, s azt, hogy hogyan is képzeljük el a jövőt. A három napos látogatás nevének is „A jelen és jövő találkozása” címet adtuk. Igyekeztünk bemutatni a környezetvédelem iránti elkötelezettségünket, mert a fiatalok és a jövő generációja nagyon fontos nekünk. A nemzetközi Rotary által meghirdetett „Minden Rotarysta ültessen egy fát!”, azaz a földön 1 millió 200 ezer fa ültetésével mutassunk példát szűkebb és tágabb környezetünknek. Büszkén elmondhatjuk, hogy ezen Rotary program első fáját Magyarországon ültettük el a Szentendrei Skanzenben.
Közel 800 Rotarysta és partner Klub tagja vett részt a rendezvényeken és 14 ország Rotarystái tiszteltek meg bennünket és 17 Rotary Kormányzó látogatott el hozzánk, megtisztelve a Világelnököt és a magyar Rotaryt. Kis ünnepség keretében felavattuk a Szekszárdi Rotaract Klubot, minden ifjú tag jelvényét a Világ­elnök és a Kormányzó tűzte fel.

Pénzes Ilona, az elmúlt év első női Kormányzója Paul Harris díjat vehetett át.

A faültetés igen vidám hangulatban zajlott, a Klubokkal igyekeztünk „betemetni az árkokat” a fák tövénél.

A Szegedi Gyermekklinikán bemutatott „Gift of Life” programnál a Világelnök felesége Juliete, illetve az előadóteremben többen nagyon meghatódtak. Itt mutattuk be a 27 éves Pék Andrást, aki 25 évvel ezelőtt az első magyar kisgyermek volt, akinek az életét megmentette a Rotary. Akkor még New Yorkban végezték el az életmentő szívműtétet, hisz Magyarországon még nem rendelkeztünk megfelelő képzettségű orvos csoporttal és műszaki felszereltséggel. Édesapja elmesélte, hogy a kétéves fia akkor még az életéért küzdött, a műtét után viszont örökmozgó, életvidám gyermekké vált.

 

Az elnöki pár az itt készített fotóikat másnap megosztották a Rotary World President közösségi oldalukon. Ezt csak igen ritkán, a legmeghatározóbb élmények esetén szokták megtenni.

A Szegedi Gyermekklinika kiváló orvos csoportjából hárman kaptak Szent-Györgyi Albert díjat, ezzel is megköszönve eddigi és jövőbeni munkájukat.

A háromnapos program keretében Szentesen egy Rotary Családi Konferenciát is szerveztünk. Itt az egyetemista korú Rotaractos fiatalok, a középiskolás InterActosok, illetve a legifjabbak, az Earlyactosok előadásaikkal és bemutatójukkal lenyűgözték vendégeinket, az egybegyűlt 300 fős közönséget.

Egy rögtönzött szobor kiállításon, – mely Dr. Csíky László karikatúra szobrász barátunk alkotásait mutatták be – Ian Riseley Világelnökünk találkozott „magával”, azaz a róla készült karikatúra szoborral.

 

A Rotary delegációnkat fogadta Áder János Köztársasági Elnök, akivel a tervezett fél órás tárgyalás másfél óráig tartott. A Köztársasági Elnök Úrral további együttműködésben állapodtunk meg a környezetvédelem és a tiszta víz projektekkel kapcsolatosan.

A találkozóról és a Rotary programjairól fél órával később már a Magyar Televízió 1-es csatornája élő egyenes adásában tudósított, majd a Kossuth Rádió készített a két Rotary vezetővel riportot. Elmondhatjuk, hogy a Rotary tevékenysége és jószolgálati munkája ezen a három napon igen nagy publicitást kapott.

Szegeden, a Dóm Altemplomában adott díszvacsora méltó megkoronázása volt programjainknak. Itt bemutatkozott a három szegedi Rotary Klub, ahol három Paul Harris díjat is átadtunk Tari Annamáriának, ifjúsági, Farkas András Gift of Life felelősöknek és Hajdú Szabolcs Fundation vezetőnknek, aki ebben az időben Ausztráliában tartózkodott, ezért helyette Hajdú Tamás, a Szent-Györgyi Albert RC elnöke vette át a díjat. Nyitray Ágnes, a Rotaract jövő évi kormányzója Szent-Györgyi Albert díjban részesült.

Kedden délelőtt a Világelnöki pár látogatást tett a Püspöki Palotában, ezt követően kocsival utazott tovább Palicsra és Szabadkára, majd onnan Belgrádba. Mindketten megígérték, hogy vissza fognak jönni, nagyon megérintette Őket a magyarok vendégszeretete, a Magyar Rotary aktivitása és országunk szépsége

„Tégy jót, de ne tartsd titokban!” ez az elv vezérelt bennünket, a Magyar Rotary jó hírét terjeszteni a világban, kis országunkban. A visszajelzések alapján sikerült megismertetni a világgal és szűkebb hazánkkal, hogy mit is csinál a Rotary. Több barátunk jelezte, hogy külföldről és belföldről is méltatták a rólunk szóló híradásokat. Aki ott volt és résztvevője volt a rendezvényeknek, átélhette velünk, hogy jó volt újra együtt lenni és ez arra biztatott bennünket, hogy legyen folytatás, szükség van olyan rendezvényekre ahol együtt lehetünk, egymással összefogva tehetünk a környezetünkért, s mindezt a barátság jegyében. A rendezvény három napjáról sok-sok fotó, film és részletes tudósítás készült, melyek a Rotary tevékenységét mutatják be. Azt szeretnénk bemutatni:

HOGYAN VÁLTOZTATJUK
MEG A VILÁGOT.

Ian Riseley, a Rotary International elnökének látogatása Magyarországon 2017. június 2-3.