Meghívó a Rotary világelnökének látogatására – július 2-3

Kedves Barátaink!

Igen nagy megtiszteltetés, hogy Ian Riseley Rotary Világelnök első útja Magyarországra vezet, de ez egyben lehetőség és támogatás is számunkra. Egy látványos programsorozat keretében méltóképpen meg tudjuk mutatni országunknak és a világnak, hogy mit csinálunk, mivel szolgáljuk környezetünket, ezáltal egy kicsit az emberiséget is.

A programot igyekeztünk úgy összeállítani, hogy harmonizáljon a Rotary környezetvédelmi programjával, de minél többet megmutasson a magyar Rotary tevékenységéből, klubjaiból, azok projektjeiből.

A program két nap alatt három várost érint. Július 2-án, vasárnap a Szentendrei Skanzenben egy Faültetési ceremóniát szervezünk. Itt a Világelnökkel együtt minden klub megjelent képviselője elültet egy-egy fát. A később felállításra kerülő Rotary emlékhely alapjába egy időkapszulán keresztül lehet üzenni a jövő Rotary nemzedékének. A Rotary District térítésmentesen felajánlja az elültetendő fákat minden klub részére.

Július 3-án Szentesen Rotary Családi Konferenciát szervezünk, ahol a Rotary család minden tagja bemutathatja programját. Itt a fiatalok vendégül látását a District szintén magára vállalja.

Az utolsó helyszín Szeged, ahol a Gyermekklinikán a „Gift of life” programot mutatjuk be, illetve a szegedi Dóm Látogató Központjába egy ünnepi vacsorára várunk minden Rotarys barátunkat. A programok keretében lehetőség adódik, hogy a Világelnökkel személyesen konzultáljatok. Ian Riseley Elnök Úrban egy rendkívül nyitott, őszintén érdeklődő embert ismertem meg, aki nemcsak egy protokollnak tekinti ezt a találkozást. Segíteni jön, népszerűsíteni a Rotaryt, megismertetni a világgal humanitárius tevékenységünket.

A hivatalos meghívót itt találjátok

A jelentkezési lapot itt tölthetitek ki

Rotaract klub alakult Kecskeméten

Június 9-én új Rotaract klub alakulását ünnepelte a Rotary Klub Kecskemét. Az eseményt az alapító Rotary klub tagjain kívül megtisztelte jelenlétével Mészáros Zoltán, a magyar Rotary disztrikt jövő évi kormányzója, Bánfalvi Zita, a magyar Rotaract disztrikt ezévi kormányzója, valamint a Rotary és Rotaract disztriktek több más képviselője is.

A III. Otrantói csatára emlékeztünk

A magyar rotary clubok a Rotary Club Győr szervezésében 2017. május 18-21. között a horvát-montenegrói határ mentén található Kotori-öbölhöz látogattak, hogy megemlékezzenek a 100 évvel ezelőtti győztes III. Otrantói tengeri ütközetről. Kihasználva a centenáriumi ünnepséget a rotarysták négy nap alatt négy világörökségi helyszínt is meglátogattak.

Az út első állomása Split város volt, ahol a kirándulók helyi idegenvezetéssel a Diocletianus palotát tekintették meg. A következő nap nagyobbik része az 1993-95-ös délszláv háborúban jelentős károkat elszenvedett, UNESCO védelem alatt álló Dubrovnik városában telt el városnézéssel és egy kis mártózással a mintegy 20°C-os Adriai-tengerben.

Dubrovnik teljesen helyreállított belvárosának egy részlete

A következő nap délelőttjén, azaz 2017. május 20-án került sor a Kotori-öböl Punta Ostro félszigeten emelt Pravlaka erődnél a megemlékezésre. A centenáriumi ünnepségről egyebek mellett a Magyar Nemzet is részletesen beszámolt. Laczik Erika tudósítása itt olvasható.

A főhajtást követően az elődök hőstetteire emlékező rotarysták a montenegrói Kotor városába utaztak és megtekintették a világörökségi védelem alatt álló belvárost. A kirándulás 4. világörökségi helyszíne a hazafelé vezető úton Bosnia Hercegovinában Mostar városa volt.

Emlékezők a Rotary Club Győr által a Prevlaka-i erőd homlokzatán 2007-ben emelt emléktábla előtt

A rotarysták útjáról mozgóképes összefoglaló is készült, amely itt tekinthető meg.

Kotor tornyai, felettük pedig a 260m magasan épült Szent János-erődítmény

Kosár Dezső, RC Győr

MOST MEGMUTATJUK!

2017.04.11 ismét egy jó kis nap volt Kisvárda és az earlyact klubok részére. A Vári Emil Általános Iskolában már 6.éve működő earlyact klub az iskolavezetés támogatásával hagyományosan kulturális versenyeket rendez. Közel 150 gyerektől volt hangos a Várszínház és Művészetek háza pódium terme. Az első országos earlyact Ki mit tud résztvevői nagy izgalommal várták a kezdést.

Tóth László Igazgató úr köszöntője után Korponai Zsófia gyönyörű szavalatával emlékeztünk meg a költészet napjáról. Szabó Lőrinc Madarak című verse után a néptáncosok bodrogközi és szatmári táncaikkal adták meg az esemény alaphangulatát. Volt itt még szavalat, klasszikus zene , modern tánc és rajzverseny is.

A versmondók a résztvevők lelkét simogató szavakkal meséltek jóságról, barátságról, szeretetről. A felemelő perceket a klasszikus zenészek tovább mélyítették. A későbbi győztes Horváth Eszter –nyíregyházi earlyactos- Schubert Impromtu-jével varázsolta el a nézőket.

A meghittség percei után ismét a jókedv és a vidámság vette át a főszerepet. A modern táncosok voltak talán a legjobban várt szereplői a versenynek. Volt itt minden fekete-fehér, indiai tánc, cha-cha-cha, shakira mix, volt aki tanárral készült és voltak saját koreográfiával induló csapatok.
Fergetegesre sikerült a befejező versenyszám.

Ragányné Poncsák Pálma a Rotary Magyarország alkormányzója szerint ez volt az utóbbi évek legjobb vetélkedése. Öröm volt együtt lenni ennyi, lelkes és tehetséges fiatallal. A Rotary egyik legfontosabb eszméje a barátság kézzel foghatóvá , érezhetővé vált.
A versenyen Mátészalka, Nyíregyháza, Nyírmeggyes és Kisvárda earlyact klubja képviseltette magát.

A kisvárdai versenyzők retro-mix táncukkal első helyet, Shakira mix-ükkel különdíjat mondhatnak maguknak, Szikszai Virág pedig szavalatával egy 3. hellyel gazdagította iskolájuk, klubjuk sikergyűjteményét.

A korábban beküldött rajzok értékelése és a díjátadás is itt történt meg. A rajzok a barátságról, szeretetről szóltak. Az egyik első helyezett Zöldi-Tóth Maja a nyíregyházi Rotary klub által megvalósított sérült és egészséges gyerekek számára is megfelelő játékteret biztosító integrált játszóteret ábrázolta.

A rendező kisvárdai Rotary Klub köszönetet mond a város vezetésének a lehetőségért, hogy ilyen szép helyen és tökéletes technikai támogatással rendezhette meg a versenyt. Külön köszönet Nagy Józsefné alpolgármester asszonynak, hogy, mint elnök részt vett a szakmai zsűri munkájában és mindenben támogatta az eseményt.

Ének az esőben: egy nagyszerű darabbal a gyermekbénulás ellen

A nemzetközi Rotary egyik legnemesebb célja a járványos gyermekbénulás felszámolása a világon, amihez ezúttal a kultúrán keresztül kér segítséget.

A magyar Rotary május 7-én, vasárnap délután 3 órára várja jótékony vendégeit az Ének az esőben című előadásra a Budapesti Operettszínházba. A befolyt teljes támogatási összeg a nemzetközi Rotary szervezethez kerül a legártatlanabb kis betegek megsegítésére, reménykedve abban, hogy hozzájárulunk gyógyulásukhoz. Május első vasárnapján talán szebb ajándékot el sem lehet képzelni az édesanyáknak és a nagymamáknak, mint azt, hogy a gyermekeken segítsenek. Ehhez ráadásul egy könnyed, zenés darab megtekintésén keresztül vezet az út.
     

A hagyományteremtő céllal létrejövő kulturális egyben jótékonysági alkalomra jegyet igényelni a megadott elérhetőségek valamelyikén lehet. Jegyeket csak az igénylés sorrendjében tudnak biztosítani a szervezők.

Időpont: 2017. május 7. 15.00 órától
Helyszín: Budapesti Operett Színház
Jegyigénylés és információ: rotary.enekazesoben@gmail.com,
vagy: +36703106909, +36308171741

Sikeres Kantharosz Gála Győrben

Az idén április 6-án a Győri Filharmonikus Zenekarnak otthont adó Richter-teremben került megrendezésre a Kantharosz Gála. A győri civil szervezetek legjelentősebb összefogásának köszönhetően a borárverésből, valamint a támogatók adományaiból több, mint 11 millió forint gyűlt össze.

A győri és győrújbaráti rotary, valamint győri lions klubok és a borlovagok összefogása ebben az évben már nyolcadik alkalommal töltötte meg jószándékú licitálókkal és érdeklődőkkel a közel 500 fő befogadására alkalmas Richter-termet.

A Berkes Kálmán Liszt-díjas karmester által vezetett Győri Filharmonikus Zenekar minden egyes árverési tétel előtt egy a felajánlott borhoz illetve pálinkához illő komolyzenei darab részletet játszott, amit a borászok bemutatkozása előzött meg. Ebben az évben az alábbi borászatokat ismerhettük meg:
– Nobilis Szőlőbirtok, Tokaj régió
– Juhász Testvérek Pincészete, egri régió
– Kancellár Birtok, Somló vidék
– Pócz Pincészet, Dél-Balaton
– Wunderlich Pince, Villány
– Pannonhalmi borvidék 7 pincészete a Borháló borkereskedés által képviselve
– Szigetköz Lelke Pálinkaház

A győri rendezvényt Pénzes Ilona, a Magyar Rotary 2016/17. évi kormányzója is megtisztelte, aki ismert zenészek (Szarka Gyula, Ghymes Együttes, Benkő László, Omega Együttes) társaságában élvezte végig a mintegy 4 órás jó hangulatú rendezvényt.

 

Az árverést, mint az utóbbi időkben már több alkalommal is, Borbás Marcsi ismert televíziós személyiség vezette. Az árverésen valamint a támogatók adományaiból összegyűlt 11 millió forintnyi összeg az alábbi alapítványok, egyesületek között kerül szétosztásra a Kantharos Alapítvány kuratóriumának döntése alapján:

– Egy a Világunk Alapítvány, Győrújbarát
– Gyárvárosi Iskoláért Alapítvány, Győr
– Életfa Polgári Társulás, Dunaszerdahely
– Győri Református Egyházközség
– Napsugár Óvodáért Alapítvány, Pázmándfalu
– Wendler Enikő

 

Szöveg: Kosár Dezső
Fotó: Bertlef András, Kisalföld

Egy nap a hölgyekről

A Rotary Magyarország, a Szentes-Csongrád Rotary klubbal közösen március 11-én Szentesen, a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központban rendkívül színvonalas, egész napos programmal ünnepelte meg a hölgyeket. A rendezvény fővédnöke a 1911-es rotary district első női kormányzója, Pénzes Ilona volt, aki köszöntőjében elmondta, hogy a cél többek között az érdeklődés felkeltése és a női tagok arányának növelése.
A Rotary küldetése a szolgálat, mások segítése, így minden résztvevő a belépőjegyének megváltásával hozzájárult a helyi- és határon túli gyermekek nyári táboroztatásához.
Az ország több rotary klubjából érkezett tagokat és az érdeklődő vendégeket Mészáros Zoltán, leendő kormányzó és Nagypéter Sándor, a Szentes-Csongrád Rotary klub elnöke köszöntötték. A házigazda város nevében Szirbik Imre polgármester üdvözölte a találkozó résztvevőit, és azt kívánta, hogy egész évben tartson a békés, boldog nőnap.

Jakupcsek Gabriella, újságíró, a program háziasszonya szórakoztató panelbeszélgetésekkel vezette fel az előadókat.

Pál Feri atya katolikus pap, mentálhigiénés szakember előadása egyszerre volt strukturált és a modern stand up comedy elemeinek vegyítésével szórakoztató. A legfőbb üzenete a hölgyeknek, hogy törekedjenek egyensúlyra és ne érezzenek lelkiismeret furdalást, ha néha önmagukat tartják a legfontosabbnak.

A Budapestről érkező Soul Fashion Beauty Democrats formáció hitvallása a külső, belső harmónia megtalálásának bemutatása és felhasználása a néha egészen elképesztő tempót diktáló világunkban. Plitz Zoltán András executive coach a belső adottságaink kiaknázására, az érzelmek, a lelki inspiráció, valamit a mindennapi életben való helyünk megtalálására buzdította a közönséget interaktív kérdéseivel. Süle Kati personal stylist a 65 év feletti hölgyek táborát képviseli és hitvallása, hogy van világ a trendin kívül. Az üzleti öltözködés alapdarabjai mellett bemutatta a dress code-okat és azt is, hogy egy öltözék kiegészítőjének változtatásával hogyan tudunk nappali viseletből elegáns megjelenést varázsolni. Larion Oscar sminkmester reggeli szépségápolási rutinjáról kérdezte Ungvári Zsigmond volt kormányzót, majd elárulta a 10 perces tökéletes női alap smink lépéseit.

Szépségről, nőiségről, divatról és a lélekről szóló izgalmas és szórakoztató előadások mellett meghívták a helyi kiválóságokat is, mint Tonomárné Dancsó Erikát, aki a világ 10 legkreatívabb L’Oreal mesterfodrászainak egyike. Erika a színpadon mutatta be, hogy a hölgyek egyszerű eszközök segítésével, otthon is elkészíthetik a tavaszi trendnek megfelelő frizurájukat. Gila Olga sminkmester egyéni tanácsadását követően lehetőség volt kipróbálni a színtípusunknak megfelelő nappai- vagy esti sminket.

Előadások szünetében a vendégeknek a helyi Kapocs Egyesület kézművesei kínálták termékeiket, az ínyencek megkóstolhatták a Chokohands termékeket és az Alexander Pálinkaház nedűit. Az érdeklődők megismerkedhettek a Mandala készítés rejtelmeivel, megcsodálhatták Somogyi Andrea selyemfestő, Török Gizella gyékényszobrász és Szolanics Elvira keramikus alkotásait. Némethné Piroska gyöngyszakértő tanácsadást tartott és elhozta a Schoeffel ház legújabb ékszerkollekcióját.

 

Hölgyek Ünnepe Szentesen

Nőnap a Rotary-val
Időpont: Szentes, 2017. március.11
A rendezvény helyszíne: Megyeháza és Konferencia központ Szentes, Kossuth tér.1.Szeretettel várjuk a „Hölgyek Ünnepe” címmel szervezett rendezvényünkre!
Kérjük, hogy részvételi szándékát, ebéd, vacsora és szállás igényét a kérdőív kitöltésével jelezze felénk.A rendezvény belépő- és étkezési költségeit a helyszínen, a regisztrációkor kérjük kiegyenlíteni.REGISZTRÁCIÓ ELŐTT KÉRJÜK FOGLALJA LE A SZÁLLÁSHELYET HA IGÉNYLI, majd töltse ki a regisztrációt
((((Figyelem)))): A csillaggal (*) megjelölt szálláshelyeken szobaelőjegyzés történt, így a rendezvényre való hivatkozás által biztosan foglalhat. A megjelölt két szálláshelyen összesen 18 szoba áll rendelkezésre!Továbbá: Számlaigényét a vevő pontos megnevezésével kérjük, hogy előre jelezze a regisztrációja során!

Amennyiben további információra van szüksége, kérem írjon a kozpont@hunorcoop.hu email címre,
vagy hívja a +36 30 850 7812 telefonszámon Bálint Lászlóné titkárnőt.

A regisztrációs lapot legkésőbb 2017. február 20-i határidővel kérjük kitölteni!

Link a regisztrációhoz

 

Női Rotary Asztaltársaság ülésezik Miskolcon

2016 novemberétől rendszeres üléseket tart Miskolcon az Első Magyar Női Rotary Asztaltársaság.

2

Az Asztaltársaság várhatóan idén májusban alakul klubbá, ami által a Rotary Magyarország D1911 első, kizárólag hölgyekből álló klubja jön létre. A leendő női klub alapítója a Rotary Club Miskolc-Tapolca.
Az Asztaltársaság megalakítása Apáti Pál György (alkormányzó, Észak-Magyarország Rotary Régió, D1911), Gulyás István (soros elnök, RC Miskolc-Tapolca) és Ormos Tamás (ICC felelős, D1911) nevéhez kapcsolódik szervesen.0

Az Első Magyar Női Rotary Asztaltársaságot Mannheim Viktória vezeti, akit távollétében Fridel Mária helyettesít.

1
– Pénzes Ilona kormányzó asszony látogatása az egyik ülésen –