I. Rotary-AVL Jótékonysági Vízilabdatorna

A Rotary Budapest-Center és Budapest-Duna, a Vízilabdasportért Alapítvány támogatásával 2017. augusztus 26-án megrendezi az első közös jótékonysági vízilabdatornáját.

A rendezvény céla, hogy minél több adomány gyűjtsünk össze a Cseppkő Gyermekotthon részére (www.cseppgyermek.hu).
Bővebb infomrációkért forduljon a szervezőkhöz az alábbi elérhetőségek egyikén:
RC Budapest-Duna
RC Budapest-Center
Vízilabdasportért Alapítvány

Felajánlásaikat, támogatásukat köszönjük!

Rotary Club Budapest-Duna Alapítvány számlaszáma:
MKB 10300002 – 20157991 – 00003285

 

A jövő és a jelen találkozása – Világelnöki látogatás

A jövő és a jelen találkozása a Rotaryval

                                     Világelnöki látogatás Magyarországon

Július 2-án Magyarországra látogatott Ian Riseley, a Rotary Világelnöke és Felesége Juliet. A Világelnök a Szentendrei Skanzenben a magyar Rotary Clubok képviselőivel fát ültetett; a Szegedi Gyermekklinikán a „Gift of Life” „Ajándékozz életet!” program keretében megmentett gyermekekkel és orvosaikkal találkozott. Szentesen a Magyar Rotary Családi Konferenciáján megismerkedett az Ifjúsági Klubok és a Rotary Hölgy Klubok programjaival. Ezt követően Áder János köztársasági elnökkel tárgyalt.

Ian Riseley az ausztráliai Sandringham Rotary Club tagja, akit kiemelkedő társadalmi szerepvállalásáért a 2017/18-as évre Világelnöknek választottak. A jótékonysági közösség frissen beiktatott vezetője első hivatalos útján hazánkba érkezett.

A programsorozat első állomása a Szentendrei Skanzen volt, ahol a Rotary következő évi világméretű faültetési programja elindult. A Világelnök az első fát Mészáros Zoltánnal, a Magyarországi Rotary most hivatalba lépő Kormányzójával ültette el. Őket követte az 53 magyarországi Rotary Klub képviselője, illetve az Ifjúsági és a külföldi Rotary Klubok, akik szintén elültettek egy-egy fát. A program lényege, hogy a világ 1 millió 200 ezer Rotarystája a következő egy évben szintén elültet legalább egy-egy fát. A jövő és jelen találkozása jegyében Ian Riseley Világelnök és Mészáros Zoltán Kormányzó az első elültetett facsemete árnyékában egy időkapszulát helyezett el a magyar Rotary Klubok az utókor számára írt üzeneteivel. Ez egy Rotary Emlékhely alapját is szolgálja, melyet októberben az újabb 1500 fa elültetésekor fognak felavatni.

Másnap a Szegedi Gyermekklinikán folytatódott a program, ahol a delegáció a sajtó jelenlétében találkozott egy 25 éve életmentő műtéten átesett, most teljesen egészséges fiatalemberrel, karonülő gyermekekkel és csecsemőkkel. Ők mindannyian a Rotary „Gift of Life” programjának köszönhetik életüket, azzal a 80 fiatalemberrel együtt, akiket az elmúlt 20 évben a magyarországi Rotary támogatása mentett meg. A program lehetőséget nyújt arra, hogy határon túli gyermekek életét megmentsék, és a műtét után teljes életet élhessenek. A Szegedi Gyermekklinika orvosainak felkészültsége és technikai felszereltsége biztosítja, hogy azon országokból ahol ez nem áll rendelkezésre az ott született gyermekeken életmentő műtéteket hajtsanak végre. Ian Riseley világelnök szerint csodálatos az orvosok által végrehajtott munka, s egyben fontos a Rotary klubok szerepe a „Gift of Life” programban.

A második nap Szentesen folytatódott, ahol a Város szívében fiatalok sokasága fogadta a Világelnöki párt. A Megyeháza konferenciatermében népes közönség gyűlt össze, bemutatkoztak a magyar Rotaract (huszonévesek), InterAct (tizenévesek), EarlyAct (legfiatalabbak Klubja) és az Inner Wheel, a Hölgy partner klubok.

Délután Ian Riseley és Mészáros Zoltán a Sándor-palotában megbeszélést folytatott Áder János Köztársasági Elnökkel. A megbeszélés fő témája a környezetvédelem volt. A Köztársasági Elnök a Világelnök és a magyarországi Kormányzó figyelmébe ajánlotta az új magyarországi megoldások világméretű kiterjesztését, illetve propagálását a Rotary világszervezetén keresztül. A felek az együttműködés kiterjesztésében és folytatásában állapodtak meg.

Budapest, 2017. július 3.
Áder János köztársasági elnök (b) fogadja Ian Riseley-t, a Rotary világelnökét (b) a Sándor-palotában 2017. július 3-án.
MTI Fotó: Soós Lajos

A megbeszélést követően a két vezető az MTVA stúdiójában élő adás keretében ismertette a Rotary programjait, a magyarországi jószolgálati tevékenységét.

A két napos rendezvénysorozaton több mint 600 Rotarysta és partner klub tagja, valamint 14 ország képviselője vett részt.

Ian Riseley a látogatás végén elismerését fejezte ki a Magyarországon folyó humanitárius munkáért, lenyűgözte a kedves fogadtatás és az őt körülvevő fiatalos energia, a számtalan nemes program. Arra biztatta a jelenlévőket, hogy tehetségükhöz mérten változtassanak a világon. „ROTARY: MAKING A DIFFERENCE!

Meghívó a Rotary világelnökének látogatására – július 2-3

Kedves Barátaink!

Igen nagy megtiszteltetés, hogy Ian Riseley Rotary Világelnök első útja Magyarországra vezet, de ez egyben lehetőség és támogatás is számunkra. Egy látványos programsorozat keretében méltóképpen meg tudjuk mutatni országunknak és a világnak, hogy mit csinálunk, mivel szolgáljuk környezetünket, ezáltal egy kicsit az emberiséget is.

A programot igyekeztünk úgy összeállítani, hogy harmonizáljon a Rotary környezetvédelmi programjával, de minél többet megmutasson a magyar Rotary tevékenységéből, klubjaiból, azok projektjeiből.

A program két nap alatt három várost érint. Július 2-án, vasárnap a Szentendrei Skanzenben egy Faültetési ceremóniát szervezünk. Itt a Világelnökkel együtt minden klub megjelent képviselője elültet egy-egy fát. A később felállításra kerülő Rotary emlékhely alapjába egy időkapszulán keresztül lehet üzenni a jövő Rotary nemzedékének. A Rotary District térítésmentesen felajánlja az elültetendő fákat minden klub részére.

Július 3-án Szentesen Rotary Családi Konferenciát szervezünk, ahol a Rotary család minden tagja bemutathatja programját. Itt a fiatalok vendégül látását a District szintén magára vállalja.

Az utolsó helyszín Szeged, ahol a Gyermekklinikán a „Gift of life” programot mutatjuk be, illetve a szegedi Dóm Látogató Központjába egy ünnepi vacsorára várunk minden Rotarys barátunkat. A programok keretében lehetőség adódik, hogy a Világelnökkel személyesen konzultáljatok. Ian Riseley Elnök Úrban egy rendkívül nyitott, őszintén érdeklődő embert ismertem meg, aki nemcsak egy protokollnak tekinti ezt a találkozást. Segíteni jön, népszerűsíteni a Rotaryt, megismertetni a világgal humanitárius tevékenységünket.

A hivatalos meghívót itt találjátok

A jelentkezési lapot itt tölthetitek ki

Rotaract klub alakult Kecskeméten

Június 9-én új Rotaract klub alakulását ünnepelte a Rotary Klub Kecskemét. Az eseményt az alapító Rotary klub tagjain kívül megtisztelte jelenlétével Mészáros Zoltán, a magyar Rotary disztrikt jövő évi kormányzója, Bánfalvi Zita, a magyar Rotaract disztrikt ezévi kormányzója, valamint a Rotary és Rotaract disztriktek több más képviselője is.

A III. Otrantói csatára emlékeztünk

A magyar rotary clubok a Rotary Club Győr szervezésében 2017. május 18-21. között a horvát-montenegrói határ mentén található Kotori-öbölhöz látogattak, hogy megemlékezzenek a 100 évvel ezelőtti győztes III. Otrantói tengeri ütközetről. Kihasználva a centenáriumi ünnepséget a rotarysták négy nap alatt négy világörökségi helyszínt is meglátogattak.

Az út első állomása Split város volt, ahol a kirándulók helyi idegenvezetéssel a Diocletianus palotát tekintették meg. A következő nap nagyobbik része az 1993-95-ös délszláv háborúban jelentős károkat elszenvedett, UNESCO védelem alatt álló Dubrovnik városában telt el városnézéssel és egy kis mártózással a mintegy 20°C-os Adriai-tengerben.

Dubrovnik teljesen helyreállított belvárosának egy részlete

A következő nap délelőttjén, azaz 2017. május 20-án került sor a Kotori-öböl Punta Ostro félszigeten emelt Pravlaka erődnél a megemlékezésre. A centenáriumi ünnepségről egyebek mellett a Magyar Nemzet is részletesen beszámolt. Laczik Erika tudósítása itt olvasható.

A főhajtást követően az elődök hőstetteire emlékező rotarysták a montenegrói Kotor városába utaztak és megtekintették a világörökségi védelem alatt álló belvárost. A kirándulás 4. világörökségi helyszíne a hazafelé vezető úton Bosnia Hercegovinában Mostar városa volt.

Emlékezők a Rotary Club Győr által a Prevlaka-i erőd homlokzatán 2007-ben emelt emléktábla előtt

A rotarysták útjáról mozgóképes összefoglaló is készült, amely itt tekinthető meg.

Kotor tornyai, felettük pedig a 260m magasan épült Szent János-erődítmény

Kosár Dezső, RC Győr

MOST MEGMUTATJUK!

2017.04.11 ismét egy jó kis nap volt Kisvárda és az earlyact klubok részére. A Vári Emil Általános Iskolában már 6.éve működő earlyact klub az iskolavezetés támogatásával hagyományosan kulturális versenyeket rendez. Közel 150 gyerektől volt hangos a Várszínház és Művészetek háza pódium terme. Az első országos earlyact Ki mit tud résztvevői nagy izgalommal várták a kezdést.

Tóth László Igazgató úr köszöntője után Korponai Zsófia gyönyörű szavalatával emlékeztünk meg a költészet napjáról. Szabó Lőrinc Madarak című verse után a néptáncosok bodrogközi és szatmári táncaikkal adták meg az esemény alaphangulatát. Volt itt még szavalat, klasszikus zene , modern tánc és rajzverseny is.

A versmondók a résztvevők lelkét simogató szavakkal meséltek jóságról, barátságról, szeretetről. A felemelő perceket a klasszikus zenészek tovább mélyítették. A későbbi győztes Horváth Eszter –nyíregyházi earlyactos- Schubert Impromtu-jével varázsolta el a nézőket.

A meghittség percei után ismét a jókedv és a vidámság vette át a főszerepet. A modern táncosok voltak talán a legjobban várt szereplői a versenynek. Volt itt minden fekete-fehér, indiai tánc, cha-cha-cha, shakira mix, volt aki tanárral készült és voltak saját koreográfiával induló csapatok.
Fergetegesre sikerült a befejező versenyszám.

Ragányné Poncsák Pálma a Rotary Magyarország alkormányzója szerint ez volt az utóbbi évek legjobb vetélkedése. Öröm volt együtt lenni ennyi, lelkes és tehetséges fiatallal. A Rotary egyik legfontosabb eszméje a barátság kézzel foghatóvá , érezhetővé vált.
A versenyen Mátészalka, Nyíregyháza, Nyírmeggyes és Kisvárda earlyact klubja képviseltette magát.

A kisvárdai versenyzők retro-mix táncukkal első helyet, Shakira mix-ükkel különdíjat mondhatnak maguknak, Szikszai Virág pedig szavalatával egy 3. hellyel gazdagította iskolájuk, klubjuk sikergyűjteményét.

A korábban beküldött rajzok értékelése és a díjátadás is itt történt meg. A rajzok a barátságról, szeretetről szóltak. Az egyik első helyezett Zöldi-Tóth Maja a nyíregyházi Rotary klub által megvalósított sérült és egészséges gyerekek számára is megfelelő játékteret biztosító integrált játszóteret ábrázolta.

A rendező kisvárdai Rotary Klub köszönetet mond a város vezetésének a lehetőségért, hogy ilyen szép helyen és tökéletes technikai támogatással rendezhette meg a versenyt. Külön köszönet Nagy Józsefné alpolgármester asszonynak, hogy, mint elnök részt vett a szakmai zsűri munkájában és mindenben támogatta az eseményt.

Ének az esőben: egy nagyszerű darabbal a gyermekbénulás ellen

A nemzetközi Rotary egyik legnemesebb célja a járványos gyermekbénulás felszámolása a világon, amihez ezúttal a kultúrán keresztül kér segítséget.

A magyar Rotary május 7-én, vasárnap délután 3 órára várja jótékony vendégeit az Ének az esőben című előadásra a Budapesti Operettszínházba. A befolyt teljes támogatási összeg a nemzetközi Rotary szervezethez kerül a legártatlanabb kis betegek megsegítésére, reménykedve abban, hogy hozzájárulunk gyógyulásukhoz. Május első vasárnapján talán szebb ajándékot el sem lehet képzelni az édesanyáknak és a nagymamáknak, mint azt, hogy a gyermekeken segítsenek. Ehhez ráadásul egy könnyed, zenés darab megtekintésén keresztül vezet az út.
     

A hagyományteremtő céllal létrejövő kulturális egyben jótékonysági alkalomra jegyet igényelni a megadott elérhetőségek valamelyikén lehet. Jegyeket csak az igénylés sorrendjében tudnak biztosítani a szervezők.

Időpont: 2017. május 7. 15.00 órától
Helyszín: Budapesti Operett Színház
Jegyigénylés és információ: rotary.enekazesoben@gmail.com,
vagy: +36703106909, +36308171741