Német, magyar és szerb Rotary klubok együttműködése eredményeként,
korszerű mentőautóval gyarapodott Zenta város közkórháza.

Rotary Magyarország

A Szolnoki Rotary Klub évek óta jó partneri kapcsolatot ápol a Zentai Rotary Klubbal és a német Halberstadt Rotary Klubbal.

Évekkel ezelőtt, a hagyományos szolnoki Gulyásfesztiválon több külföldi klub képviselői is jelen voltak. Itt született a teremtő gondolat, hogy német, magyar és szerb klubok működjenek együtt egy humanitárius projekt megvalósításában. A közös célt a nehéz helyzetben lévő zentai közkórház támogatásában találták meg, a gyógy­intézet ugyanis igencsak nélkülözte a sürgősségi ellátás talán legfontosabb eszközét, a mentőautót.

Elhatározásukat szívós, kitartó munka követte, s ennek eredményeként a projekt az idén sikerrel zárult. A klubok nemzetközi segítséget nem vettek igénybe, a szükséges költségeket saját erőforrásokból fedezték.

A mentőautót május végén Huysburgban, az RC Halberstadt klub jubileumi 25. Charter ünnepségén adták át. A szükséges adminisztrációs ügyek elintézését követően pedig szeptember 24-én az RC Zenta 11. Charter ünnepségén vették birtokba a korszerű eszközökkel fölszerelt mentőautót a vajdaságiak. A kórházi mentő segítségével mintegy százezer ember sürgősségi ellátása javul jelentős mértékben a városban és környékén.

A mentőautó projekt „motorja” az RC Halberstadt részéről Joachim Wintjen volt. A zentai klubból Sok Oszkár elnök és Sándor József, illetve a kórház igazgatója Vasas Mihály, dolgozott sokat. A szolnoki klubból elsősorban Czeglédi Sándor és Bartalos Zoltán, közreműködése volt kiemelkedő.

A zentai rendezvényen találkozott egymással Mészáros Zoltán, a magyar Rotary Kormányzója és Bane Randelovic Szerbia és Montenegró kormányzója.

A sikeres Charter járulékos haszna volt a szerb-montenegrói és a magyar kormányzók találkozója. Megismerkedésüket követő eszmecserén egyéb, hasznos együttműködési lehetőségeket is egyeztettek egymással.

Rotary Magyarország