Project Description

Az Interact a középiskolások Rotaryja.

Ők jelenthetik a legfontosabb kapcsolatot az általános iskolások és az egyetemisták között. Az Interact 1962-ben indult a szolgáló és szociális klubok nemzetközi szervezeteként, a 15 és 18 év közötti fiatalok részére azért, hogy előmozdítsa a nemzetközi egyetértést és a békét. A világon létező közel 7 000 Interact klub mindegyikét egy-egy Rotary klub szervezi, szponzorálja és felügyeli, ill. látja el tanácsokkal és ötletekkel. Maguk az ifjúsági klubok azonban önállóak és világszerte megadják a több mint 150 000 tagjuknak azt a lehetőséget, hogy csiszolják vezetői erényeiket és megtanulják a csapatmunka értékét.

Az Interact az angol international (nemzetközi) és action (cselekvés) szavak összevonása. Nemzetközi, mert klubjai a világ mintegy 100 országában és földrajzi régiójában működnek olyan projectekkel, amelyek gyakran túllépik e földrajzi és politikai határokat. A cselekvés azért része az elnevezésének, mert az interaktosok olyan fiatalok, akik a tevékenységükkel elő szeretnék segíteni a problémák megoldását, javítani akarják az életminőséget, és újabb barátokra kívánnak szert tenni – mind saját közösségükön belül, mind pedig a nagyvilágban.

Minden Interact klub évente legalább két nagy szolgáltató projectet valósít meg. Az egyik a helyi iskolát vagy közösséget szolgálja, a másik pedig a nemzetközi közeledést. Az Interact minden nemzetközi erőfeszítésének közös célja a tolerancia új hídjait építeni az emberek közé. Az interaktosok a saját közösségeiken belüli projectjeik megvalósítására kreatív ötleteikkel gyűjtenek pénzt, ill. olyan projecteket terveznek, amelyek személyes közreműködést igényelnek – mint például egy idős ember házának kifestése, egy sportpálya kitakarítása, az eszközök megjavítása és festése, kertészkedés, bébiszitter-szolgálat, vagy egyéb napi házimunka a rászoruló személyek számára.

Az Interact a Rotary projectjeinek célcsoportja, mégis őket a legnehezebb bevonni a klubéletbe, hiszen az élet nagy döntései előtt állnak és rendkívül túlterheltek. Intenzív felkészülés az érettségire, pályaválasztás, nyelvtanulás, párkapcsolatok, társadalmi szerepek elsajátítása. Ez a középiskolás korosztály kapja a legnagyobb segítséget a Rotarytól. Ez a korosztály a közösségi önszerveződés szempontjából nagyon fontos. Az önálló életvezetés igénye ebben a korosztályban a legerősebb. Használható mintát kell mutatnunk a számukra. Jelenleg négy aktív Interact klubunk van Magyarországon, és több klub alakulás előtt.

Magyarországon a mátészalkai rotaristák alapítottak klubot a középiskolások számára, ami az RC Knoxville egyik tagja, a Paul Harris díjas Townes Osborn Miller támogatásával valósult meg. A klubban folyamatos rotáció van, tagjai főleg a gimnázium diákjai közül kerülnek ki. Az Interact klub avatóünnepsége 2004. október 23-án volt.

A klub működése:

fontos események, projektek

A klub létszáma általában 10-12 fő. A klubtagok havonta egyszer találkoznak, hétfőnként 14.00 órakor. Rendszeresen bekapcsolódnak a Rotary Club Mátészalka rendezvényeibe, és évente ismétlődő önálló projektjeik is vannak, amelyek a következők:

A Mátészalkai Gyermekváros támogatása:

A klub tagjai vállalták a Mátészalkai Gyermekváros lakóinak idegen nyelvű korrepetálását.

Karácsonyi képeslapvásár:

A klubtagok által rajzolt és nyomtatott képeslapok árából rendszeresen megajándékozzák a karácsonyra kórházban maradt gyermekeket, és rövid műsorral kedveskednek nekik.

Graffiti-mentesítés:

Az Interact Club Mátészalka tagjai eltávolítják a város középületein látható falfirkákat.

Az Interact Club Kecskemét disztriktünk másodikként megalakult klubja.

Jelmondatuk: Merj jót tenni!

A klub életéről, tevékenységeiről honlapjukon vagy Facebook oldalukon lehet tájékozódni.

Disztriktünk harmadikként megalakult klubjának bemutatkozása:

2011 szeptemberében diákok és tanárok részvételével megalakult a Bibós Önkéntes Közösség, 2012-ben pedig ezek a diákok egy nemzetközi szervezet a Rotary International tagjává váltak, azáltal, hogy megalapították a Kiskunhalasi Interact Klubbot. Iskolánk már korábban kapcsolatba került a Rotary Klubbal, hiszen három tanulónk is részt vett a rövid utas diákcsere programban.

Az elmúlt évben több önkéntes tevékenységet is végeztünk. Segítettünk a Családok Átmeneti Otthonában, a Kiskunhalasi Nefelejcs Otthonban és a Kiskunhalasi Állatvédő Egyesületnél. Vladár Éva tanárnő angol kórusa énekelt a karácsonykor a Zenepavilonban, illetve a Rotary Karácsonyon. A szegénység elleni küzdelem világnapján +1 akciónk keretében gyűjtés rendeztünk az Áruháznál, majd azt kiszállítottuk a külterületen élő rászorulók számára. Az aulában tartott John Lennon kiállítás is az Interact Klub nevéhez köthető.  Szintén itt szaloncukorgyűjtést szerveztünk és a szaloncukor adományt házhoz szállítottuk. Ezenkívül segítjük a Rotary Klub rendezvényeit, többek között részt vettünk a Rotary Napon és a Rotary Bálon is. Mivel mi egy nyitott, de önállóan működő városi klub vagyunk, így örömmel vettük, hogy csatlakoztak hozzánk a Szilády Áron Gimnázium tanulói is. A Klub jövőjét tekintve több kisebb önkéntes tevékenység mellett a Rotary Klubbal tervezünk egy nagyszabású projektet: egy jótékonysági gyalogtúrát még a nyár elején.

Az Interact Club Szeged disztriktünk negyedik hivatalosan megalakult klubja.

A klubról és már közel egy éves tevékenységéről Facebook oldalukon lehet naprakész információt szerezni.

Disztriktünk 6.-ként megalakult Interact klubja 2013 májusában tartotta charter ünnepségét.

Tevékenységüket facebook oldalukon lehet követni.

Feltöltés alatt!

Feltöltés alatt!

Feltöltés alatt!

Feltöltés alatt!