A III. Otrantói csatára emlékeztünk

A magyar rotary clubok a Rotary Club Győr szervezésében 2017. május 18-21. között a horvát-montenegrói határ mentén található Kotori-öbölhöz látogattak, hogy megemlékezzenek a 100 évvel ezelőtti győztes III. Otrantói tengeri ütközetről. Kihasználva a centenáriumi ünnepséget a rotarysták négy nap alatt négy világörökségi helyszínt is meglátogattak.

Az út első állomása Split város volt, ahol a kirándulók helyi idegenvezetéssel a Diocletianus palotát tekintették meg. A következő nap nagyobbik része az 1993-95-ös délszláv háborúban jelentős károkat elszenvedett, UNESCO védelem alatt álló Dubrovnik városában telt el városnézéssel és egy kis mártózással a mintegy 20°C-os Adriai-tengerben.

Dubrovnik teljesen helyreállított belvárosának egy részlete

A következő nap délelőttjén, azaz 2017. május 20-án került sor a Kotori-öböl Punta Ostro félszigeten emelt Pravlaka erődnél a megemlékezésre. A centenáriumi ünnepségről egyebek mellett a Magyar Nemzet is részletesen beszámolt. Laczik Erika tudósítása itt olvasható.

A főhajtást követően az elődök hőstetteire emlékező rotarysták a montenegrói Kotor városába utaztak és megtekintették a világörökségi védelem alatt álló belvárost. A kirándulás 4. világörökségi helyszíne a hazafelé vezető úton Bosnia Hercegovinában Mostar városa volt.

Emlékezők a Rotary Club Győr által a Prevlaka-i erőd homlokzatán 2007-ben emelt emléktábla előtt

A rotarysták útjáról mozgóképes összefoglaló is készült, amely itt tekinthető meg.

Kotor tornyai, felettük pedig a 260m magasan épült Szent János-erődítmény

Kosár Dezső, RC Győr